Suomessa valtio tukee äitejä suurella 54-osaisella äitiyspakkauksella, kun taas Norjassa äitien on tyydyttävä pieneen taloudelliseen tukeen.

Teksti: Marius Vannum

Suomalaiset naiset ovat iloisia saadessaan 54-osaisen varustepaketin, jonka sisältöön heillä on myös mahdollisuus vaikuttaa. Äitiyspakkauksen uusi versio äideille tuli viime vuonna helmikuun loppupuolella. Edellisvuonna paketti käsitti 49 osaa. Kansaneläkelaitoksen (Kela) tuen turvin äidit voivat valita äitiyspakkauksen ja 140 euron rahasumman välillä.

Sisältää kaiken tarvittavan

Äitiyspakkauksessa on vauvan tarvitsemat tarvikkeet ja vaatteet. Siellä on mm. myssyjä, housuja, bodyja, pyyhkeitä, sänky, patja ja sänkyvaatteet. Paketti on niin suosittu, että melkein kaikki äidit valitsevat sen rahan sijasta. Noin 40 000 suomalaisperhettä saa tämän tarjouksen joka vuosi. Kelalle tulee kotisivuille paljon palautetta äitien toivomista lisävälineistä pakkaukseen. Äitiyspakkaus on näin kuluttajien jatkuvassa päivityksessä. Viime vuoden pakkaukseen on tullut mukaan mm. lämpömittari, kuolalappu, suurempi patja ja nännisalvaa.

– Pakkauksen kehitystyössä tavoitteenamme on saada siitä mahdollisimman hyvä sekä äidille että lapselle. Kuulemme tämän takia huolella asiakkaiden ja alihankkijoiden parannusehdotuksia, kertoo Suvi Onninen Kelan lehdistötiedotteessa kotisivuilla, kela.fi.

Paljon keskustelua

Toimittaja Petra Lehto vau.fi:stä kertoo, että raskaana olevat ovat todella kiinnostuneita pakkauksesta.

– Uusi pakkaus on aina suuri keskusteluteema. Aina kun pakkauksen sisältöä uusitaan, se herättää suurta kiinnostusta. Kaikilla on oma mielipiteensä siitä onko pakkaus kehittynyt parempaan vai huonompaan suuntaan. Mikäli pakkauksen sisältö on suosittu, raskaana olevat toivovat että he saavat vauvan ennenkuin sisältöä taas muutetaan. Mikäli sen sisältö ei ole niin suosittu, niin reaktiot ovat päinvastaiset, kertoo Lehto.

– Pakkauksen sisältö on erittäin hyvä. Mikäli joutuisit ostamaan kaiken sen mitä äitiyspakkaus sisältää, niin 140 euroa ei riittäisi kaikkeen, hän lisää.

Äitiyspakkausta alettiin jakaa jo vuonna 1938, mutta tuolloin se oli osa köyhäinapua. Vuonna 1949 se tuli tarjouksena kaikille äideille.

Lähde: Dagbladet.no

Legg igjen en kommentar