Monta jännittynyttä osallistujaa itsenäisyysjuhlassa Nordstrandhusetissa 6. joulukuuta.

Teksti: Marius Vannum

Noin 60 henkilöä oli saapunut Nordstrandiin, jossa Norjalais-Suomalainen Yhdistys, ensimmäistä kertaa yhdessä Suomi-Seuran kanssa, järjesti itsenäisyysjuhlan. Presidentin linnan vastaanotolta näytettiin suora lähetys valkokankaalla. Sitten seurasi maukasta suomalaista jouluruokaa ja hyvää juomaa. Päivällisen jälkeen ohjelmassa oli puheita ja oopperalaulaja Irma Urrilan upea Sibelius- lauluesitys.

Ei vastaanottoa

Kuten varmaan tunnettua, Suomen suurlähetystössä ei tänä vuonna järjestetty perinteistä vastaanottoa. Suurlähettiläs Erik Lundberg vaali kuitenkin perinteitä olemalla läsnä yhdistyksen  itsenäisyysjuhlassa.

– Tuntuuko oudolta olla juhlimatta itsenäisyyspäivää suurlähetystössä?

-Kyllä, mutta sitä kompesoi mahdollisuus olla mukana täällä yhdistyksen juhlassa. Se on erityisen tärkeää tänä vuonna, kertoo Lundberg NFF-Nyttille. Suomen taloudellinen tilanne on syys siihen että itsenäisyyspäivän vastaanotot vuonna 2015 on peruutettu suurlähetystöissä ympäri maailmaa. Suomen teollisuus on kärsinyt viime aikoina. Suurlähettiläs mainitsi edelleen puheessaan, että Suomi on varustautunut hyvin tulevaisuuteen.varalle.

-Olemme varautuneet hyvin tulevaisuuten varalle, vaikka luonnonvaroja onkin niukasti. Tilanne on vähän niin kuin jääkiekkoilija Wayne Gretzky mainitsi kerran: ”On tärkeätä tietää minne kiekko ajautuu, ei missä se on ollut”, Lundberg kertoo. Suurlähettiläs mainitsi edelleen, että on tärkeää tuoda Suomi esille Norjassa ja että molempien maiden tulisi jatkaa yhteistyötä tulevaisuudessa.

Paljon toimintaa

Tulevaisuuden hyvä yhteistyö Norjan ja Suomen välillä tulee jatkumaan, on Lundbergin mielipide. Pohjoismaat tulevat työskentelemmän kuten ennenkin, vaikka tilanne Euroopassa on tällä hetkellä rauhaton.

– Norja ja Suomi tulevat työskentelemään aktiivisesti yhdessä. Meillä on monia suunnitelmia vuodelle 2016. Tulemme vierailemaan monissa norjalaisyrityksissä, vastaanottamaan vierailevia ministereitä ja matkustamaan ympäri Norjaa. En ymmärrä muuta kuin että uudesta vuodesta tulee hyvä vuosi Pohjoismaiden yhteistyölle, Lundberg korostaa.

Uusi pappi paikalla

Kuten monet ovat ymmärtäneet Norjan suomalainen seurakunta on saanut uuden papin, pastori Anssi Eleniuksen. Pastori piti «Kiitos ruoasta -puheen». Hän on nyt asunut Oslossa puolisen vuotta.

– Matkustan ympäri Norjaa ja viihdyn oikein hyvin. Tämäkin juhla osoittaa, että yhteistyö Norjassa toimii hyvin, kertoo Alenius.

Païvällisen jälkeen tarjoiltiin jälkiruokaa ja kahvia. Vieraat viihdyttelivät takkahuoneissa, tutustuivat uusin ihmisiin ja rupattelivat vanhojen tuttujen kanssa.

NFF kiittää kaikkia paikalla olleita juhlan onnistumisesta ja päivän arvokkaasta juhlimisesta.

 

Legg igjen en kommentar