Mens den finske staten sponser en stor utstyrspakke på 54 deler, må norske mødre nøye seg med en liten økonomisk stønad.

Av: Marius Vannum

Finske kvinner kan glede seg for å mota en utstyrpakke i 54 deler, og brukerne får påvirke innholdet i pakken. Det var i slutten av februar i fjor at den nye utgaven av «moderskapsförpackningen» i Finland kom ut. Året før inneholdt pakken 49 deler. Støtten fra Folkpensionsanstalten (FPA) gjør at man kan velge mellom “mammapakken” eller 140 euro.

Inneholder det meste

I «moderskapsförpackningen» er det utstyr og klær som spedbarnet har bruk for. Her finner man luer, bukser, bodyer, håndkler, seng, madrass, og sengeklær. Dette er et populært tilbud hvor nesten alle velger utstyrspakken fremfor penger. Rundt 40.000 finske familier får dette tilbudet hvert år. FPA får mange tilbakemeldinger på sine hjemmesider over hva som ønskes i denne pakken. Derfor blir «moderskapsförpackningen» tilpasset kundenes ønsker. Med fjorårets nye utforming inneholder pakken nå feks. febertermometer, siklesmekke, en større madrass, og salve til brystvortene.

– Når vi utvikler innholdet, har vi som mål at pakken skal være best mulig – både for mor og barn. Vi hører derfor nøye etter kundenes og leverandørenes utviklingsforslag, sier Suvi Onninen i FPA i en pressemelding på sine hjemmesider, kela.fi.

Stor diskusjon

Redaktør Petra Lehto på Vau.fi, sier at de gravide er svært opptatt av pakkene.

– Det er alltid en stor snakkis når det kommer en ny pakke. Hver gang innholdet blir byttet ut, blir det stor diskusjon. Alle har en mening om det var bedre eller verre enn sist. Dersom innholdet er populært, håper de gravide at de får babyen før innholdet blir skiftet ut. Er den ikke fullt så populær, er det motsatt, sier Lehto.

– Innholdet er veldig bra. Hvis du skulle kjøpt alt som er oppi, ville ikke de 140 euroene som er alternativet kunne dekke alt, legger hun til.

Utdelingen av mammapakken skriver seg helt tilbake til 1938, men var da en del av fattigdomsvesenet. I 1949 at det ble den et tilbud til alle mødre.

Kilde: Dagbladet.no

Legg igjen en kommentar