På nordlandskysten finner du verdens største badstu. Den ser ut som et fiskehjell, og har plass til 120 varmeglade gjeste.

I fantastiske  omgivelser har Kunst- og kulturprosjekt SALT etablert sine flyttbare byggverk inspirert av fiskehjeller. Saunaen Agora er ett av dem. Fronten består av en gedigen glassplate, og utsikten samt beliggenhet er upåklagelig.

Med trebenker er interiøret bygget opp som et amfiteater, og badstuen kan huse over 120 gjester. Når det ikke fyres i de fire vedovnene, arrangeres det konserter, seminarer, teater eller opplesning på amfiscenen.

SALT er et nomadisk initiativ for kunst, kultur og miljø i Arktis. Finske Rintala Eggersson Arkitekter har tegnet trebygningene med pyramideformer, en form som skal speile de bratte fjellene, bølgenes kraft og fiskernes liv på nordlandskysten.

En av initiativtagerne bak prosjektet, Erlend Mogård-Larsen, sier at fiskehjeller har stått langs nordkysten på værutsatte nes og holmer gjennom årtusener. Naturen har vært næringsåren i handelsvirksomheten og livsgrunnlaget for det arktiske folk.

Og saunaen har fått stor internasjonal oppmerksomhet, bildene har gått verden rundt. The Telegraph, Daily Mail, The Independent, Wall Street International og The Guardian er blant dem som nylig har omtalt den gigantiske badstuen.

Både Agora og de andre byggverkene er designet slik at de lett kan demonteres og flyttes til et annet sted. Agora skal ha hjemmet sitt på den to kilometer lange stranden på Sandhornøya frem til høsten 2016. Deretter går reisen videre til andre strøk, som for eksempel Russland, Grønland, Færøyene og Alaska, salted.no.

BONYTT, tekst: Siv Kerstin Bakke

Legg igjen en kommentar